7 maneres de promoure l’economia circular des de casa

Avui volem dedicar aquest espai a descobrir-vos 7 maneres molt senzilles per a reduir la generació de residus i promoure l’economia circular, sense moure-us de casa.

  • Organitzar el reciclatge. D’aquesta manera, us serà molt més fàcil classificar les escombraries i portar cada cosa a l’abocador que li correspon.
  • Mesurar el consum d’energia i aigua de la vostra llar. Qualsevol estalvi d’energia, tant de llum com d’aigua, contribuirà a la sostenibilitat del medi ambient. Com fer-ho? Tancant els llums al sortir de cada habitació, desconnectant els endolls del corrent elèctric quan no s’estiguin utilitzant, no tenir la calefacció engegada quan som fora de casa, tancar l’aixeta per no perdre aigua innecessària…. Actualment, també existeixen dispositius de domòtica que permeten regular la calefacció i les llums, per tal d’optimitzar el seu ús.
  • Optar per les fonts d’energia renovables. De fet, pel que respecta a l’energia solar, des d’abril de 2019 (amb l’aprovació del Reial Decret 244/2019) s’ha habilitat l’autoconsum col·lectiu d’energia (aplicable, per exemple, a comunitats de veïns) que simplifica el mecanisme de compensació de l’energia auto produïda i no consumida.
  • Reparar els dispositius. Quan deixin de funcionar, en lloc de llançar-los a les escombraries, reparar la peça que falli. Molts fabricants segueixen comercialitzant peces de productes, encara que aquests ja estiguin descatalogats.
  • Reparar la roba i el calçat. No només us sortirà més econòmic que comprar-ho de nou, sinó que a més contribuireu al comerç local.
  • Reutilitzar tot allò que encara pot resultar-nos útil. Per exemple, reutilitzar les samarretes velles com a draps, els pots de vidre per a emmagatzemar aliments, ampolles de vidre com a gerros per a flors… Tota creativitat serà benvinguda.
  • I per últim, adoptar una nova manera de consum: responsable i de proximitat. Una bona planificació és la clau. Penseu bé en què voleu introduir a casa i si realment ho necessiteu. Fixeu-vos també on es produeix i fins a quin punt és sostenible.

Com veieu, és només qüestió de voluntat millorar la nostra petjada en el medi ambient. Animeu-vos i fem, entre tots, un món més sostenible!