La indústria de la moda aposta per les pràctiques sostenibles

Has sentit mai a parlar de la Moda Circular? L’any 2014 va començar-se a fer viral aquest nou concepte, que respon a les pràctiques sostenibles en la indústria de la moda, quan dissenyadors de gran renom van començar a utilitzar el hashtag #ModaCircular en els seus comptes d’Instagram, promovent un canvi vital cap als sistemes de producció amb un menor impacte en el medi ambient.

Aquesta nova manera de fer té com a objectiu que la moda estigui dissenyada i produïda amb la intenció de ser utilitzada de manera responsable el màxim de temps possible. I és que segons els últims estudis de Greenpeace: “Menys de l’1% de la roba es recicla i el 99% restant contamina el medi ambient degut a l’ús de productes químics tòxics, tints perillosos i fibres sintètiques que es filtren en el subministrament de l’aigua i dels oceans”.

Greenpeace apunta també que: “Els residus tèxtils ascendeixen a més de 92 milions de tones a l’any i acaben als abocadors i que la indústria de la moda és responsable d’aproximadament el 8% de les emissions globals de CO2.” Realment preocupant, oi?

Però no ens alarmem! Precisament, una de les claus en la Moda Circular i la reciclabilitat és que no es barregin diferents fibres en una mateixa peça de roba. I és que, tal com apunta Michele Gili, de la marca Gorni Kramer: “És fàcil reconvertir en fibra de cotó una peça 100% de cotó, mentre que si s’utilitzen barreges de cotó amb polièster, lli o niló, el procés de reutilització és molt més complex”. Això passa perquè en cas de no poder-se recuperar la matèria primera, les peces elaborades amb teixits naturals es descomponen fàcilment. Gili apunta també que: “Una samarreta feta 100% de cotó triga més o menys un any en assimilar-se en el seu entorn, mentre que una de polièster necessita més de 200 anys”. 

Cada vegada són més les firmes que comparteixen la visió de què cal aconseguir un cicle de producció zero waste, fins i tot les marques de luxe; Gucci, Balenciaga i Saint Laurent, són algunes de les firmes que ja estan treballant en col·leccions de moda circular.

Stay green!